Eieren zoeken langs zee

Ecomare
17-APR-2014 - Met Pasen wordt er natuurlijk vooral naar paaseieren gezocht. Maar op het strand en in zee kun je nu ook allerlei bijzondere eitjes vinden. Bijna alle zeedieren komen uit een ei; vissen, zeeslakken, krabben en wormen. Door de storm in het begin van deze week zijn er bijvoorbeeld veel eikapsels van de wulk aangespoeld. Deze zeeslak legt zijn eieren in grote pakketten van aan elkaar geplakte eizakjes op de bodem van de zee. In elk eizakje zitten tientallen eitjes. Bij harde wind kunnen de eipakketten op het strand aanspoelen. In sommige van deze aangespoelde pakketjes kun je de eitjes nog zien zitten en soms zelfs de net uitgekomen slakjes.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Met Pasen wordt er natuurlijk vooral naar paaseieren gezocht. Maar op het strand en in zee kun je nu ook allerlei bijzondere eitjes vinden. Bijna alle zeedieren komen uit een ei; vissen, zeeslakken, krabben en wormen. Door de storm begin deze week zijn er bijvoorbeeld veel eikapsels van de wulk aangespoeld. Deze zeeslak legt zijn eieren in grote pakketten van aan elkaar geplakte eizakjes op de bodem van de zee. In elk eizakje zitten tientallen eitjes. Bij harde wind kunnen de eipakketten op het strand aanspoelen. In sommige van deze aangespoelde pakketjes kun je de eitjes nog zien zitten en soms zelfs de net uitgekomen slakjes. 

Aangespoelde eieren
Maar er zijn in deze tijd van het jaar nog meer aangespoelde eieren op het strand te vinden. Inktvissen, zoals zeekatten en pijlinktvissen, leggen hun eisnoeren op de zeebodem vast op harde voorwerpen zoals stenen en scheepswrakken. Soms slaan ze los en komen ze op het strand terecht. Meestal vind je deze later in het jaar, in mei en juni, maar door het warme voorjaar zijn ze er nu al. Ook lege haaien- en roggeneikapsels kun je op het strand tegenkomen.

Eikapsel van een wulk op het strand (foto: Oscar Bos)

Fotogeniek
Bij laag water kun je ook eitjes op het wad zien liggen. Veel van die Waddenzee-eieren hebben felle kleuren of bijzondere vormen. Leuk om te fotograferen! Vaak zijn de eitjes in kleine pakketjes verpakt. Het volwassen dier maakt er een slijmlaagje omheen. Zo zijn ze beter beschermd tegen de ruwe omstandigheden in zee. Ze zitten meestal vastgeplakt aan wieren, stenen of ander stevig materiaal. In het vroege voorjaar zijn de meeste eitjes te vinden, aan het eind van de lente zijn ze uitgekomen.

Aangespoelde eisnoeren van een pijlinktvis (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Oranje kaviaar
Op het wad vallen de heldergroene eipakketjes van de gestippelde dieseltreinworm het meeste op. De worm zelf vind je niet vaak, maar de eitjes wel! Net zulke pakketjes, maar dan oranje, maakt de wadpier. Vissen leggen soms ook oranje eitjes. Zo maken zeedonderpadden heel opvallende oranje klontjes, het lijkt wel oranje kaviaar! En dan zijn er nog eieren van zeenaaktslakken, die hun piepkleine eitjes in kantachtige patroontjes leggen. Als je met Pasen dus klaar bent met paaseieren zoeken op het land, kun je doorgaan met de eieren in zee!

Eipakket van de gestippelde dieseltreinworm (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Eieren van de zeedonderpad (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Tekst: Ecomare
Foto's: Oscar Bos; Foto Fitis, Sytske Dijksen