Fantastische vlinderdagen

De Vlinderstichting
31-MRT-2014 - Het was geweldig weer voor mensen afgelopen weekend, maar ook de vlinders hebben erg goed gevlogen. Warm en zonnig weer is waar ze van houden: zowel de mensen als de vlinders. Citroenvlinder is het meest gemeld.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Het was geweldig weer voor mensen afgelopen weekend, maar ook de vlinders hebben erg goed gevlogen. Warm en zonnig weer is waar ze van houden: zowel de mensen als de vlinders. Citroenvlinder is het meest gemeld.

Citroenvlinder is de meest gemelde soort afgelopen weekend (foto: Kars Veling)Het is nog net maart en zelden zijn er zo vroeg al zoveel vlinders gezien en doorgegeven aan Waarneming.nl en Telmee als afgelopen weekend. De hele maand vlogen de vlinders trouwens goed. Nog steeds zijn de vlinderoverwinteraars in de meerderheid. De citroenvlinder is het meest gezien, op de voet gevolgd door kleine vos en dagpauwoog. De andere vlinderoverwinteraar, gehakkelde aurelia, blijft wat achter. De nieuwkomer als overwinteraar, atalanta, is wel al redelijk wat gezien. Deze vlinder heeft geen winterslaap en echt koude winters overleeft hij niet, maar zo’n warme als we nu hebben gehad is geen enkel probleem.

Meer dan gehakkelde aurelia en atalanta is oranjetipje gezien, een popoverwinteraar. Het is een echte voorjaarsbode, en een soort die de laatste jaren steeds vroeger vliegt. Nu waren er zaterdag en zondag meer dan 350 meldingen met bijna 500 vlinders. Het zijn vooral mannetjes die nu zijn doorgegeven. Dat komt omdat deze altijd wat eerder vliegen dan de vrouwtjes (dat scheelt dagen), ze veel en opvallend vliegen en ze onmiskenbaar zijn door hun prachtig oranje vleugelpunt. Er zijn ook enkele vrouwtjes gemeld, maar deze worden ook veel over het hoofd gezien omdat ze lijken op koolwitjes, die overigens ook al volop aanwezig zijn.

Ook in stad en dorp is het boomblauwtje volop aanwezig (foto: Kars Veling)Klein koolwitje is het meest algemene koolwitje, maar ook van klein geaderd witje zijn meer dan 200 meldingen binnengekomen. De klein geaderd witjes zijn in het voorjaar zijn erg opvallend geaderd. Er zijn langs de aders, die door de vleugels lopen, veel donkere schubjes aanwezig waardoor ze sterk opvallen. In de zomergeneraties zijn er veel minder van die donkere schubben en komt de vlinder dus veel lichter over. Een andere popoverwinteraar die veel is gezien dit weekend is het boomblauwtje. Dit schitterende blauwe vlindertje is erg opvallend en komt ook veel voor in tuinen. Andere blauwtjes vliegen nog niet, dus verwarring is eigenlijk niet mogelijk. Het bont zandoogje, ook als pop overwinterend, is ook al gesignaleerd. Er zijn zelfs al waarnemingen van landkaartje, kleine vuurvlinder en groentje, die er ook erg vroeg bij zijn dit jaar. Om de soortenlijst van afgelopen weekend compleet te maken noem ik nog grote vos, kleine parelmoervlinder, distelvlinder en argusvlinder. Maart 2014 gaat hiermee de boeken in als een recordmaand wat betreft de vlinderwaarnemingen.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting