kongeraal of zeepaling, Conger conger

Bijzondere vangst: een kongeraal in het Noordzeekanaal

8-DEC-2013 - Tijdens een onderzoek naar de uittrek van schieraal, is een bijzondere vissoort gevangen op het Noordzeekanaal: een levende kongeraal (zeepaling) van 41 centimeter lengte!

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Tijdens een onderzoek naar de uittrek van schieraal, is een bijzondere vissoort gevangen op het Noordzeekanaal: een levende kongeraal (zeepaling) van 41 centimeter lengte!

De kongeraal of zeepaling (Conger conger) wordt zelden langs de kust waargenomen en dan zijn het vaak dode exemplaren. Ook worden sporadisch grotere exemplaren gevangen verder op zee. Voor zover bekend is dit de eerste kongeraal die ooit in het Noordzeekanaal is aangetroffen.

Kongeraal of zeepaling (foto: IMARES Wageningen UR)

Monitoring schieraal met vissers
De gevangen kongeraal was 41 centimeter lang en werd gevangen op 28 november 2013 in een fuik tijdens het monitoringsproject schieraal, dat Visserij Service Nederland uitvoert op het Noordzeekanaal in opdracht van IMARES Wageningen UR. Voor dit project monitoren een aantal beroepsvissers de vangsten van schieraal en andere vissoorten bij in- en uittrekpunten van schieraal in Nederland. Ze doen dit van september tot en met november. Het project wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken.

In 2012 werd ook al een bijzondere vangst gedaan in hetzelfde programma, namelijk een hondshaai.

De kongeraal
Kongeraal is een vissoort die normaal leeft in de kustzone van de Atlantische oceaan en kan een lengte bereiken van circa drie meter. Hij komt vooral voor op rotsige bodems. De jonge vissen bevinden zich langs de kust. De grotere exemplaren trekken naar dieper water, waar ze zich vaak in schuilplaatsen als rotspartijen en scheepswrakken bevinden. Voor hengelsport rond wrakken is de grote kongeraal een gewilde vangst. De kongeraal is van de Europese aal te onderscheiden doordat bij een kongeraal de bovenkaak uitsteekt tot voorbij de onderkaak. Bovendien begint de rugvin verder vooraan op het lichaam dan bij de Europese aal.

Bron: IMARES Wageningen UR