Harders in riviermonding

Harder zwemmen helpt nu even niet

Stichting RAVON
2-OKT-2013 - Recent werd er een wel zeer bijzondere waarneming gedaan in de Crobsche Waard, een uiterwaard langs de rivier de Waal. In een geïsoleerde kleiput werd een groep van vijftien grote vissen aangetroffen, de dieren waren tot wel 70 centimeter lang. Opmerkelijk aangezien er maar weinig grote zoetwatervissen in deze tijd van het jaar in scholen zwemmen. Bij nadere bestudering bleek het om een groep Diklipharders te gaan.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Recent werd er een wel zeer bijzondere waarneming gedaan in de Crobsche Waard, een uiterwaard langs de rivier de Waal. In een geïsoleerde kleiput werd een groep van vijftien grote vissen aangetroffen, de dieren waren tot wel 70 centimeter lang. Opmerkelijk aangezien er maar weinig grote zoetwatervissen in deze tijd van het jaar in scholen zwemmen. Bij nadere bestudering bleek het om een groep Diklipharders te gaan.

De Diklipharder dringt zelden zo diep door in het binnenland. Harders zijn vooral te vinden in de kustzone en in de benedenloop van rivieren waar zoet en zout water samenkomen. Dat deze brakwatervis wel eens vaker de rivieren op trekt is bekend, maar dan gaat het meestal om een klein groepje dieren en ook niet zo ver landinwaarts.

Harders in riviermonding (foto: blikonderwater.nl)

Niet helemaal duidelijk is waarom de harders de rivieren op trekken. Vorig jaar werden in dezelfde tijd in de Lek jonge harders aangetroffen. Waarschijnlijk biedt het zoete water in deze tijd van het jaar geschikt voedsel voor de soort die zich vooral met algen en bodemmateriaal voedt. De Diklipharders in de Waal zijn vanaf zee ongeveer 90 kilometer stroomopwaarts gezwommen. De vissen zullen even geduld moeten hebben tot najaarsbuien het rivierwater weer doen stijgen zodat ze hun weg weer terug kunnen vinden.

Tekst: RAVON
Foto: Blikonderwater.nl