Zeldzame dwergooruil te gast in de Vogelklas

25-SEP-2013 - In de vroege, regenachtige ochtend van 18 september ontdekte een kraanmachinist op de Maasvlakte een verzwakt uiltje onder zijn containerkraan. Hij ontfermde zich over het dier en de volgende ochtend ging de vogel naar het opvangcentrum Vogelklas Karel Schot. Daar bleek dat het gaat om een zeldzaamheid: een dwergooruil.

Bericht uitgegeven door Vogelklas Karel Schot [land] op [publicatiedatum]

In de vroege, regenachtige ochtend van 18 september ontdekte een kraanmachinist op de Maasvlakte een verzwakt uiltje onder zijn containerkraan. Hij ontfermde zich over het dier en de volgende ochtend ging de vogel naar het opvangcentrum Vogelklas Karel Schot. Daar bleek dat het gaat om een zeldzaamheid: een dwergooruil.

Dwergooruil in de Vogelklas (foto: Anjes Gesink)In Nederland zijn sinds 1800 slechts tien eerdere meldingen van dwergooruilen bekend. Het toeval wil dat twee eerdere vondsten ook al in Rotterdam plaatsvonden. Eén daarvan betrof een exemplaar dat in 1967 in de Vogelklas werd opgevangen en dat later in Frankrijk kon worden vrijgelaten. Het andere Rotterdamse geval betrof een verzwakt dier, dat het niet overleefde en in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is opgenomen.

Dwergooruilen trekken momenteel van hun broedgebieden in Zuid- en Oost-Europa naar tropisch Afrika. Hoe dit vogeltje dan op een regenachtige nacht in Nederland verzeild is geraakt, is vooralsnog een raadsel. Eerder meldingen wijzen erop dat de mogelijkheid bestaat dat de vogel op eigen kracht deze kant op is gevlogen, maar het is ook denkbaar dat de dwergooruil met een schip is meegelift. Momenteel wordt geprobeerd daar meer duidelijkheid over te krijgen.

De, door de zeldzaamheid veroorzaakte, eerste opwinding bij de medewerkers van Vogelklas Karel Schot werd bij ontvangst al meteen getemperd door de belabberde conditie van de vogel. Eerste zorg was daarom het uiltje in leven te houden en de eerste 24 uur zijn daarbij kritiek. Het toedienen van vloeistof en plaatsing in een rustig en verwarmd verblijf hebben de uil goed gedaan. Nog dezelfde dag bleek hij voedsel op te kunnen nemen. Inmiddels is de dwergooruil aan de beterende hand. Hij zit in een buitenverblijf, heeft daar zelf gegeten en is al flink aangekomen sinds hij is binnengekomen. Hij heeft zelfs laten zien alweer een beetje te kunnen vliegen. Het lijkt er dus op dat het uiltje voorspoedig herstelt. Vooralsnog heeft hij nog veel rust en voedsel nodig om er helemaal bovenop te komen. De overlevingskansen stijgen met de dag en inmiddels begint men goede hoop te krijgen op een gelukkige afloop. Over het loslaten van de dwergooruil is nog niets bekend.

Dwergooruil in de Vogelklas (foto: Anjes Gesink)

Nadere details over deze dwergooruil zijn te vinden op www.vogelklas.nl.

Tekst: André de Baerdemaeker, Vogelklas Karel Schot
Foto’s: Anjes Gesink, Vogelklas Karel Schot