Papiervisje

Gezocht: Papiervisjes!

17-SEP-2013 - Het papiervisje wordt in veel huishoudens aangetroffen. Opvallend is dat deze organismen vooral gebonden lijken te zijn aan moderne woningen. Waarschijnlijk is de voorliefde voor deze woningen onder meer te verklaren door de goede isolatie. Papiervisjes zijn het meest actief bij een temperatuur van circa 24 °C, ze zijn dus niet vies van een lekker warm huis. Kenniscentrum Dierplagen wil onderzoek doen naar bestrijding van deze papiervisjes. Vang er daarom zoveel mogelijk en stuur ze op.

Bericht uitgegeven door Kenniscentrum Dierplagen [land] op [publicatiedatum]

Het papiervisje wordt in veel huishoudens aangetroffen. Opvallend is dat deze organismen vooral gebonden lijken te zijn aan moderne woningen. Waarschijnlijk is de voorliefde voor deze woningen onder meer te verklaren door de goede isolatie. Papiervisjes zijn het meest actief bij een temperatuur van circa 24 °C, ze zijn dus niet vies van een lekker warm huis. Kenniscentrum Dierplagen wil onderzoek doen naar bestrijding van deze papiervisjes. Vang er daarom zoveel mogelijk en stuur ze op.

Veel mensen kennen het beeld wel van een vleugelloos insect dat snel wegkruipt als men een boek of oude map oppakt. Vaak zijn dit papiervisjes (Ctenolepisma longicaudatum). Ze worden regelmatig verward met zilvervisjes. Het verschil is lastig met het blote oog te zien, maar papiervisjes hebben meer haren dan zilvervisjes en komen in tegenstelling tot zilvervisjes ook in droge ruimten voor. Een papiervisje verstopt zich in allerlei spleetjes in muren en meubilair en kan wel drie jaar oud worden. Hun verscholen leefwijze zorgt er onder meer voor dat ze lastig te bestrijden zijn.

Papiervisje (foto: Mike Brooks)

Vooral in modernere woningen
Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat papiervisjes vooral in modernere woningen voorkomen. Daarom heeft het Kenniscentrum Dierplagen (KAD) in samenwerking met HAS Hogeschool in 's-Hertogenbosch een klein vervolgonderzoek uitgevoerd. Hierin werd het verschil in aantal papiervisjes onderzocht tussen oudere en modernere huizen. Studenten van de HAS zijn bij willekeurige woningen langsgegaan met de vraag of ze in het huis mochten zoeken naar papiervisjes. Hieruit bleek dat papiervisjes significant meer voorkwamen in huizen die vanaf 1990 gebouwd zijn dan daarvoor. Bovendien werden ze verspreid door de gehele woning gevonden, ook als er in het verleden al bestreden was.

Het KAD is nu met een vervolgonderzoek bezig. Hierin wordt gekeken of papiervisjes op een praktische manier te bestrijden/verdrijven zijn zonder het gebruik van biociden. Om dit onderzoek voort te zetten vragen we u of u in uw huis wilt zoeken naar levende zilver- en papiervisjes en deze op te sturen. Daarnaast verkrijgen we met de gegevens over uw woning (bouwjaar, type woning, etc.), nog meer inzicht in de verspreiding van de papiervisjes in Nederland!

Levend opsturen
Vang daarom zoveel mogelijk levende zilver- en papiervisjes en stuur ze, voorzien van extra informatie, voor 1 november aanstaande op naar het KAD. Degene van wie we de meeste levende exemplaren ontvangen, wint een geldprijs van € 50,-. Het op-een-na grootste aantal is goed voor een geldprijs van € 25,-, het derde grootste aantal wint een handgemaakte papiervisjesknuffel van Cindy’s Art. De prijswinnaars worden begin november op de hoogte gesteld.

Kijk voor meer informatie op www.kad.nl/Nieuws.htm?a=16201.

Tekst: Bart Merkus, HAS Hogeschool ’s-Hertogenbosch & Bruce Schoelitsz, KAD
Foto: Mike Brooks, KAD