2013: recordjaar oranje luzernevlinder?

De Vlinderstichting
15-AUG-2013 - De eerste helft van augustus waren er heel veel trekvlinders te zien en nog steeds kun je op heel veel plaatsen oranje luzernevlinders en gamma-uilen aantreffen. Kolibrievlinder, atalanta en distelvlinder, ook trekvlinders, zijn wat minder talrijk.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

De eerste helft van augustus waren er heel veel trekvlinders te zien en nog steeds kun je op heel veel plaatsen oranje luzernevlinders en gamma-uilen aantreffen. Kolibrievlinder, atalanta en distelvlinder, ook trekvlinders, zijn wat minder talrijk.

2013: wellicht een topjaar voor oranje luzernevlinder (foto: Kars Veling)Een fietstochtje langs de dijk kan al snel een stuk of tien oranje luzernevlinders opleveren. Vooral in de zuidelijke helft van ons land wordt deze fraaie fel oranjegeel gekleurde vlinder veel gezien. In Tegelen (Limburg) werden 25 vlinders bijeen gezien, in Kruisstraat (Noord-Brabant) 22, Middelburg (Zeeland) 66, op Tiengemeten (Zuid-Holland) meer dan 100, Bussum (Noord-Holland) 17, Langbroek (Utrecht) 21, Dronten (Flevoland) meer dan 50, Montferland (Gelderland) 20 en bij Zwolle (Overijssel) 12. In de drie noordelijke provincies zijn ze ook wel te zien, maar in beduidend lagere aantallen.

De oranje luzernevlinder is een trekvlinder die ieder voorjaar vanuit Zuid-Europa en Noord-Afrika naar het noorden vliegt. De eerste vlinders arriveren in mei en juni in ons land. De volgende generaties vliegen van begin augustus tot eind oktober, aangevuld met nieuwe immigranten. Luzernevlinders zie je eigenlijk alleen van de onderzijde, want ze zitten altijd met de vleugels gesloten. Ook zonnen, wat veel andere vlinders met opengeslagen vleugels doen, doen luzernevlinders met dichte vleugels. Wil je de bovenkant zien, dan zul je moeten wachten tot ze vliegen en dan is het natuurlijk nog steeds moeilijk om ze te bekijken.

Ook gamma-uil wordt erg veel gemeld (foto: Kars Veling)Een andere trekvlinder die heel veel is gezien de afgelopen weken is gamma-uil. Deze nachtvlinder is gewoon overdag actief en je kunt ze met tien of meer bij elkaar rond de vlinderstruik zien vliegen. Stilstaand voor een bloem, maar wel met snel bewegende vleugels, zuigen ze met hun roltong nectar uit de bloemen. Het zijn grijsbruine vlinders, maar als ze de vleugels even stil houden, zie je waaraan ze hun naam te danken hebben. Op de vleugels zit een zilverwit gamma-tekentje. Ze zijn niet alleen in tuinen te zien (gamma-uil stond op de tweede plaats in de tuinvlindertelling dit jaar), maar ook op heidevelden kun je er honderden of duizenden tegenkomen. Gamma-uilen zitten ook graag op bloeiende distels in een wegberm of op kattenstaart langs een sloot. De komende weken zijn de trekvlinders nog volop te zien en het zou zo maar kunnen dat 2013 een absoluut recordjaar wordt voor de oranje luzernevlinder. Geef uw waarnemingen door via Waarneming.nl of Telmee.nl.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting