Explosie van Duizendguldenkruid op de Landtong Rozenburg

FREE Nature
25-JUL-2013 - Midden tussen het duindoornstruweel en midden in de haven van Rotterdam vindt momenteel een explosie van duizendguldenkruid plaats. Om precies te zijn strandduizendguldenkruid. Hoewel deze soort hier jaarlijks wordt gezien is de huidige explosie toch echt uniek.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Midden tussen het duindoornstruweel en midden in de haven van Rotterdam vindt momenteel een explosie van duizendguldenkruid plaats. Om precies te zijn strandduizendguldenkruid. Hoewel deze soort hier jaarlijks wordt gezien is de huidige explosie toch echt uniek.

Strandduizendguldenkruid is een pionier die het goed doet op voedselarme, kort grazige bodems. Bovendien mag het voor deze plant niet te droog, maar ook niet te nat zijn. De afwisseling tussen dicht duindoornstruweel en open plekken op de Landtong Rozenburg biedt hier volop mogelijkheden voor de lokale konijnenpopulatie. Het struweel biedt hen dekking, terwijl de open plekken direct naast het struweel consequent kort worden afgegraasd. En juist op deze kleine weides midden in het struweel staat nu volop duizendguldenkruid en kleurt de bodem knalroze. Ook elders in het gebied groeit duizendguldenkruid, maar in veel lagere aantallen.

Duizendguldenkruid (foto: Roeland Vermeulen)

De Latijnse naam van het duizenguldenkruid is Centaurium. Eén van de verklaringen voor de Nederlandse naam zit hem in het woord aurum dat hierin verstopt zit: dit betekent goud of ook wel cent. Ook bevat de naam het woord centum wat honderd betekent. Anderen zien in de naamgeving een verwijzing naar de centaur Chiron uit de Griekse mythologie. Hij gebruikte het sap van deze plant als geneesmiddel tegen onder andere slangenbeten. Wat de werkelijke betekenis is maakt de plant zelf weinig uit, hij bloeit nu zeer weelderig in een aantal verborgen valleien halverwege de Landtong Rozenburg.

Hoewel het nu goed gaat met de lokale konijnenpopulatie op de Landtong Rozenburg, is dit hier niet altijd het geval geweest. Bekend is al dat wanneer konijnenpopulaties instorten, gebieden snel dicht kunnen groeien. Daarna kan de konijnenstand zich extra lastig herstellen. De kort grazige vegetatie waar de konijnen afhankelijk van zijn is dan namelijk verdwenen. Op de Landtong Rozenburg helpt een kudde Schotse Hooglanders en Konikpaarden worden hen echter een handje. Zij faciliteren de konijnenstand en zorgen dat deze tegen een stootje kan. Zo ontstaat een ingewikkeld web waarin tal van soorten van elkaar weten te profiteren.

Tussen het duindoornstruweel kleurt het nu knalroze (foto: Roeland Vermeulen)

De Landtong Rozenburg ligt midden in het havengebied van Rotterdam, ingeklemd tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg.

Tekst en foto's: Roeland Vermeulen, FREE Nature