Eén van de dwerginktvisjes

Dwerginktvisjes gevangen vanaf het Texelse strand

Ecomare
23-JUL-2013 - Ze zijn niet veel groter dan het topje van je duim. Dwerginktvisjes komen langs de hele Noordzeekust voor, maar nergens veel. Je krijgt ze dus niet vaak te zien. Tijdens een excursie bij de vuurtoren van Texel vingen vrijwilligers van de Waddenvereniging er drie met een sleepnetje. Opvallend is dat de excursieleiders vorig jaar om dezelfde tijd en op dezelfde plek ook al een dwerginktvisje hadden gevangen.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Ze zijn niet veel groter dan het topje van je duim. Dwerginktvisjes komen langs de hele Noordzeekust voor, maar nergens veel. Je krijgt ze dus niet vaak te zien. Tijdens een excursie bij de vuurtoren van Texel vingen vrijwilligers van de Waddenvereniging er drie met een sleepnetje. Opvallend is dat de excursieleiders vorig jaar om dezelfde tijd en op dezelfde plek ook al een dwerginktvisje hadden gevangen.

Rond kontje
De dwerginktvissen zijn van het aquarium van de vrijwilligers van de Waddenvereniging overgebracht naar Ecomare, omdat ze daar in koeler zeewater kunnen zwemmen. Ze zijn ontzettend leuk om te zien. Een dwerginktvis kan heel snel van kleur verschieten. Met spiertjes kunnen ze gekleurde stippen in hun huid in één moment groter of kleiner maken. Veel andere inktvissoorten kunnen dat ook. Dwerginktvissen eten garnalen. Ze leven maar één jaar. Het is niet moeilijk het verschil te zien tussen een dwerginktvis en een dwergpijlinktvis, die veel algemener is voor de Texelse kust. Dwerginktvissen hebben een rond kontje, terwijl dwergpijlinktvissen aan de achterkant in een punt uitlopen.

Eén van de dwerginktvisjes (foto: Sytske Dijksen)

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over inktvissen. De vrijwilligers van de Waddenvereniging geven elke dag een excursie op het strand en op het wad. Op deze manier laten ze toeristen kennismaken met de zeedieren die er leven. Ook mee? Je kunt boeken op de website van Ecomare.

Tekst: Ecomare
Foto: Sytske Dijksen, Ecomare