Vlinderen op vakantie

De Vlinderstichting
8-JUL-2013 - Voor veel mensen is vakantie de tijd om achter vlinders aan te gaan. Vooral in Zuid-Europa, waar de temperatuur vaak hoger ligt en de zon vaker schijnt zijn er erg veel vlinders. Niet alleen veel meer soorten, maar ook meer individuen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Voor veel mensen is vakantie de tijd om achter vlinders aan te gaan. Vooral in Zuid-Europa, waar de temperatuur vaak hoger ligt en de zon vaker schijnt zijn er erg veel vlinders. Niet alleen veel meer soorten, maar ook meer individuen.

Koningspage kom je vooral wat lager in de bergen vaak tegen in het zuiden (foto: Kars Veling)Je hebt erg veel keus als je vlinders wilt zien in het zuiden. In Frankrijk, Spanje, Italië, maar ook in Zuidoost-Europa is het prima vlinderen. Vaak zie je de geschikte plekken al direct als je door zo’n streek rondrijdt. Bloemrijke plekken, hooilandjes, kleinschalig landschap of open bossen staan garant voor veel vlinders, zowel soorten als individuen. De afgelopen week waren we met een groep vlinderliefhebbers in het Aostadal in Noordwest-Italië. Ondanks het feit dat het ook daar een erg koud voorjaar is geweest, hebben we in deze week toch 95 verschillende dagvlinders te zien gekregen. En dan te bedenken dat we in heel Nederland, in een heel jaar maximaal zo’n 45 soorten kunnen tegenkomen (en dan moet je er heel veel tijd insteken en erg veel geluk hebben). Een van de redenen voor het hoge soortenaantal in berggebieden is het feit dat er een grote variatie in hoogte en begroeiing is. Koningspages zie je niet boven 1500 meter hoogte, maar een gletsjervlinder prefereert hoge bergen en komt voor tot bijna 3000 meter hoogte.

Apollovlinder is een typische soort voor hoger in de bergen (foto: Kars Veling)Een andere bergsoort, die we in het zuiden vanaf ongeveer 1000 meter tegen kunnen komen, is apollovlinder. Deze grote vlinder heeft een prachtige zwevende vlucht. De vleugels zijn soms voor een deel transparant geworden en dat geeft de vlinder een ‘glas-in-lood’ uitstraling. In berggebieden is het zeker geen zeldzaamheid en moet je er zeker tegen kunnen komen. Het fotograferen van de apollo is geen sinecure. Ze vliegen veel en langs een steile bergwand is een vlinderfotograaf heel wat minder mobiel dan de vlinder. Voor veel mensen is de vakantie ook juist de tijd om vlinders te fotograferen. Dan heb je eindelijk de tijd om echt mooie plaatjes te krijgen. Geduld is belangrijk, maar vooral kijken naar het gedrag van een vlinder kan helpen om hem mooi op de foto te krijgen. Er hard achteraan rennen levert vaak veel minder succes op dan gewoon even tien minuten rustig te zitten en te kijken wat de vlinder doet. Dan is vervolgens het fotograferen vaak beter te doen. De vlinderwaarnemingen uit het buitenland kunt u ook invoeren via telmee of observado. Deze gegevens kunnen dan worden gebruikt voor een betere bescherming van de vlinders in die landen. Veel vlinder- en vakantieplezier gewenst!

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting