Beloega's

Bot witte dolfijn gevonden op Texelse strand

Ecomare
13-JUN-2013 - Een vreemd plat stuk bot stelde Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan voor een raadsel. Aan de sponsachtige structuur te zien ging het om een bot van een walvisachtige, maar welk bot en van welke soort? Om daar achter te komen bezocht hij met zijn collega’s de walviscollectie van Naturalis. Het werd een spannende zoektocht langs skeletten en botten in kartonnen dozen en metalen kasten. Na zorgvuldig speurwerk werd er een ‘match’ gevonden. Het vreemde bot bleek het borstbeen van een beloega, de witte dolfijn, te zijn.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Een vreemd plat stuk bot stelde Ecomareconservator Arthur Oosterbaan voor een raadsel. Aan de sponsachtige structuur te zien ging het om een fossiel bot van een walvisachtige, maar welk bot en van welke soort? Om daar achter te komen bezocht hij met zijn collega’s de walviscollectie van Naturalis. Het werd een spannende zoektocht langs skeletten en botten in kartonnen dozen en metalen kasten. Na zorgvuldig speurwerk werd er een ‘match’ gevonden. Het vreemde bot bleek het borstbeen van een beloega, de witte dolfijn, te zijn.

IJstijd
De enthousiaste bottenverzamelaar Ruud Blok heeft het bot gevonden op het Texelse strand. Het komt uit de laatste ijstijd en is dus zo’n 10.000 tot 100.000 jaar oud. In die tijd was de Noordzee voor een groot deel land. Er graasden paarden, wolharige neushoorns, muskusossen en steppewisenten op de vlakten. Toch moeten er in het Noordzeegebied ook stukken zee geweest zijn, of grote meren. Daar kwamen zeezoogdieren voor, zoals walrussen, zadelrobben en beloega's. En nu, al die duizenden jaren later, kun je nog steeds de fossiele botten van deze dieren terugvinden op de bodem van de Noordzee of op het strand.

Ecomareconservator Arthur Oosterbaan met het beloega bot (foto: Ecomare)

Tegenwoordige tijd
Tegenwoordig komen beloega's voor in de zeeën rond de Noordpool. Ze heten ook wel zeekanaries, omdat ze zo mooi kunnen fluiten. In tegenstelling tot andere walvisachtigen hebben ze geen rugvin. Door hun bleekwitte huid zien ze er spookachtig uit. Af en toe duikt een verdwaalde beloega uit het hoge noorden op in de Noordzee. In 1966 zwom er een de Rijn op. In de jaren '80 werd er af en toe een gespot voor de Zeeuwse en Belgische kust.  

Beloega’s (foto: Francesco Veronesi)

Meer weten?
Ruud Blok heeft het door hem gevonden bot geschonken aan Ecomare. Daar zijn we erg blij mee! In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over zoogdieren uit de laatste ijstijd.

Tekst: Ecomare
Foto's: Ecomare; Francesco Veronesi, Creative Commons