Dagvlinders zoals normaal begin mei

De Vlinderstichting
3-JUN-2013 - wel de meeste vlindersoorten dit jaar maar een of twee week later begonnen te vliegen zien we nu, begin juni, dat door de kou de vlinderbevolking heel vergelijkbaar is met die van begin mei in de afgelopen jaren.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Hoewel de meeste vlindersoorten dit jaar maar een of twee week later begonnen te vliegen zien we nu, begin juni, dat door de kou de vlinderbevolking heel vergelijkbaar is met die van begin mei in de afgelopen jaren.

Citroenvlinders zijn nog volop aanwezig, zowel mannetjes als (al dan niet ei-afzettende) vrouwtjes (foto: Kars Veling)Zondagochtend 2 juni was het prachtig zonnig weer en dus perfect voor een vlinderwandeling door het Weerterbos. De zon scheen fel en het frisgroene blad van eik en vuilboom gaf het bos een lenteachtige uitstraling. De eerste soort die we te zien kregen was een koninginnenpage en dat is in Zuid-Nederland geen zeldzaamheid, maar als je uit de Betuwe komt is het een prachtige verrassing. Even later zagen we in het lage gras langs de Rosveldlossing op boterbloem de eerste landkaartjes drinken. Deze voorjaarsvorm heeft een oranje met donkerbruine bovenzijde en een mooie oudroze vlek op de onderkant van de vleugels. In de bosrand vlogen veel citroenvlinders, zowel mannetjes als vrouwtjes. We konden zelfs minutenlang getuige zijn van de balts, waarbij het mannetje en het vrouwtje continu achter elkaar aan vliegen. Hierbij was goed te zien dat het vrouwtje hierbij ook duidelijk het initiatief nam.

Bont dikkopjes dronken voornamelijk uit boterbloem, want braam bloeide nog nauwelijks (foto: Kars Veling)Dat zijn beelden die we kennen van begin mei. Ook bont dikkopjes vliegen normaal gesproken vanaf de tweede decade in mei, dus zeg maar vanaf de 10-de. Nu waren de bont dikkopjes vandaag in het Weerterbos bijna allemaal verse beestjes en nog voornamelijk mannetjes. Mannetjes komen altijd wat eerder uit de pop dan vrouwtjes en het is dus duidelijk dat deze vlinder nog niet op haar top is. Je ziet ze in andere jaren vaak en veel drinken uit de bloemen van braam, maar die stond nog maar mondjesmaat te bloeien. Over een week of twee staat deze volop in bloei en wie weet zien we dan ook nog veel bont dikkopjes. Een andere opvallende vlinder is oranjetipje. We vinden in het Weerterbos eitjes en rupsen, maar elders in het land zijn ook de vlinders nog volop gezien. Dat is eigenlijk een soort die na half mei maar mondjesmaat wordt gezien en de laatste jaren al begin mei ver over de top was. Kortom, het loopt allemaal flink achter!

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting