Primula acaulis. Stengelloze sleutelbloem

Herstelplan voor Stengelloze sleutelbloem in Drentsche Aa

26-APR-2013 - Drenthe is de enige provincie waar nog oorspronkelijke populaties van de Stengelloze sleutelbloem in het wild voorkomen. De laatste drie groeiplaatsen in de Drentsche Aa zijn heel klein en liggen ver uit elkaar. In twee van de drie populaties vindt vrijwel geen voortplanting meer plaats. Hierdoor dreigt deze karakteristieke plant uit Drenthe te verdwijnen. Om dit te voorkomen hebben Staatsbosbeheer, de Werkgroep Florakartering Drenthe, de provincie Drenthe en de stichting Science4Nature het
project ”Sleutel tot succes” opgezet. De eerste resultaten geven hoop.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Drenthe is de enige provincie waar nog oorspronkelijke populaties van de Stengelloze sleutelbloem in het wild voorkomen. De laatste drie groeiplaatsen in de Drentsche Aa zijn heel klein en liggen ver uit elkaar. In twee van de drie populaties vindt vrijwel geen voortplanting meer plaats. Hierdoor dreigt deze karakteristieke plant uit Drenthe te verdwijnen. Om dit te voorkomen hebben Staatsbosbeheer, de Werkgroep Florakartering Drenthe, de provincie Drenthe en de stichting Science4Nature het project ”Sleutel tot succes” opgezet. De eerste resultaten geven hoop.

Een halve eeuw geleden kleurden delen van het Drentsche Aa-gebied in het voorjaar geel van de Stengelloze sleutelbloemen (Primula vulgaris). De Stengelloze sleutelbloem kwam tot de zestiger jaren vooral voor op houtwallen en langs greppels en sloten die intensief werden beheerd door boeren. Voornamelijk grootschalige veranderingen in het landschap, maar ook het uitsteken van planten voor de eigen tuin hebben ervoor gezorgd dat de meeste groeiplaatsen inmiddels zijn verdwenen of ongeschikt zijn geworden. Staatsbosbeheer is beheerder van dit kleinschalige landschap gelegen in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Stengelloze sleutelbloem (foto: Willem van Kruijsbergen)

In het voorjaar van 2012 is zaad verzameld van de drie populaties. Een deel van het zaad is in de zomer van 2012 uitgezaaid op tien door Staatsbosbeheer zorgvuldig geselecteerde en geschikt geachte locaties in het Drentsche Aa-gebied. Om te bepalen of deze plekken inderdaad geschikt zijn wordt het kiemings- en vestigingssucces gevolgd. Uit het overige zaad zijn meer dan duizend planten succesvol opgekweekt in de kas van de Universiteit van Amsterdam. De planten uit de drie populaties worden in 2013 met de hand kruisbestoven om de genetische variatie te vergroten en inteelt te voorkomen, maar ook om voldoende zaden te generen voor de uiteindelijke herintroductie in 2014.

Inmiddels zijn op de nieuwe plekken de eerste kiemplanten al gevonden. Dit geeft in ieder geval goede hoop voor de toekomst. In de nabije toekomst moet de Stengelloze sleutelbloem daardoor in staat zijn om zichzelf in stand te houden zonder menselijk handelen. Het zaad afkomstig door kruisbestuiving zal in 2014 op de meest geschikt gebleken plekken worden uitgezaaid.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Drenthe, het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en de gemeente Aa en Hunze, en tevens door bijdragen van bedrijven en particulieren. Wilt u ook bijdragen aan het voortbestaan van de Stengelloze sleutelbloem in het Drentsche Aa gebied? Kijk dan op www.science4nature.nl. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.drentscheaa.nl of op www.wfdrenthe.nl.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga