Slechtvalk

Beleef de Lente op stoom. Oehoe en slechtvalk stelen de show

Vogelbescherming Nederland
21-MRT-2013 - Ondanks het koude winterweer van de afgelopen week is er veel te beleven bij de webcamvogels van Beleef de Lente. De oehoe broedt, de ooievaars zijn vaak op het nest te vinden en ook de steenuilen en torenvalken laten zich regelmatig voor de camera zien. Spectaculair nieuws komt er van de slechtvalken, waar het vrouwtje dat vorig jaar na felle gevechten verdween, plotseling weer opdook bij de nestkast.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Ondanks het koude winterweer van de afgelopen week is er veel te beleven bij de webcamvogels van Beleef de Lente. De oehoe broedt, de ooievaars zijn vaak op het nest te vinden en ook de steenuilen en torenvalken laten zich regelmatig voor de camera zien. Spectaculair nieuws komt er van de slechtvalken, waar het vrouwtje dat vorig jaar na felle gevechten verdween, plotseling weer opdook bij de nestkast.

Beleef de Lente, het succesvolle webcamproject van Vogelbescherming Nederland, volgt dit jaar acht vogelsoorten. Daaronder vinden we oude bekenden als oehoe, slechtvalk, steenuil, torenvalk, ooievaar, gierzwaluw en koolmees. Nieuwe soort dit jaar is de gekraagde roodstaart. Gierzwaluw en gekraagde roodstaart zijn zomervogels en daar is nu nog het wachten op. Maar de webcams bij de overige soorten staan al geruime tijd aan. Vooral bij de slechtvalk, oehoe, steenuil, torenvalk en ooievaar is al veel te zien. De oehoe broedt al een tijdje, bij de slechtvalk en ooievaar is het nu wachten op het eerste ei. Bij de overige soorten duurt dat nog even. Koolmezen inspecteren nog slechts de webcamkast.

Slechtvalk (foto: Luc Hoogenstein)

2OR duikt weer op
Op 18 maart verscheen plotseling een fors vrouwtje slechtvalk bij de nestkast in De Mortel (NB). Het bleek een valk te zijn met een witte kleurring met de code 2OR. “2OR” is de vogel die in 2012 na hevige gevechten werd verjaagd door een ander vrouwtje slechtvalk. Ze was zo gehavend dat iedereen dacht dat de valk het niet zou overleven. Maar ze is nog springlevend. Een verrassing, en wellicht de opmaat voor spannende ontwikkelingen. Zal zij het roer overnemen?

Steenuil meest populair
Beleef de Lente begon in 2007 en is dus aan het zevende seizoen bezig. Vorig jaar bezochten ruim één miljoen bezoekers de site om naar het vogelspektakel te kijken. Publiekslieveling is de steenuil. Deskundige vrijwilligers maken clips van interessante voorvallen en geven commentaar bij alles wat er gebeurt op en rond de nesten. Het belangrijkste doel van het project is om mensen enthousiast te maken voor vogels. Maar het project draagt ook bij aan de ecologische kennis van de gevolgde vogelsoorten; kennis die van pas komt bij het beschermen ervan. Enkele soorten, zoals steenuil en slechtvalk, staan op de Rode Lijst van de Nederlandse broedvogels.

Beleef de Lente Junior voor kinderen
Sinds 2011 is er ook Beleef de Lente Junior, de versie die zich richt op scholen en kinderen. Deze site is geschikt voor het digibord en er zijn werkbladen te vinden voor zowel de onderbouw, middenbouw als bovenbouw. Tot nu toe heeft de site al ruim 17.000 unieke bezoekers getrokken, dat zijn er 4.000 meer dan vorig jaar rond deze tijd. Bij de bezoekers van Beleef de Lente Junior is de ooievaar de populairste vogel.

Tekst: Ruud van Beusekom, Vogelbescherming Nederland
Foto: Luc Hoogenstein